Den otevřených dveří ve zpětném zrcátku

V sobotu 14. května proběhl den otevřených dveří na nové robotické stáji v Bělé u Staré Paky. Skoro 1500 návštěvníků si prohlédlo kravín plný spokojených zvířat, moderních technologií a společně s námi přivítalo na svět 2 telata, která se v ten den ve stáji narodila. Výstava techniky, kterou v DS Holding používáme, umožnila i těm nejmenším zažít, jaké to je za volantem kamionu, traktoru nebo kombajnu. Zkrátka den plný poznání, zábavy a akce.

Prohlédněte si fotogalerii   z celého dne

Akce, na kterou jsme se všichni dlouho těšili. Akce, kde jsme vám představili nový kravín a vy jste si ho mohli osobně projít. Veliké díky patří vám návštěvníkům. Jste to vy, kteří nám takto projevili podporu v moderním zemědělství. Krásné počasí, teplíčko, co víc jsme si mohli ještě přát?

Areál DS Agro nikdy nespí

Věřte nevěřte, ale akce proběhla za plného provozu celého areálu DS Agro Libštát. Krávy nadojily 10 714 litrů mléka, 2 telata si vybrala právě tento den pro příchod na svět a bioplynová stanice vyrobila 24 240 kWh elektrické energie.

Výstavy techniky, expozice a zábava

Každý sektor se měl čím pochlubit. Naši chlapi technikou, včelař Jirka úly a mega traktůrkem, šéf bioplynky Jára a jeho kolegové odborným výkladem o provozu, a především živočicháři z nové stáje se svou pětistovkou maximálně spokojených holek. Nahlédnout jste se také mohli do haly pro výkrm kuřat.

Zemědělská technika

Čím drandíme po polích a loukách? No přece traktory, řezačkou a kombajny. Možná jste četli článek o nových traktorech Case Optum 270  – zde jste si je mohli prohlédnout z blízka, včetně vybraných přípojných vozů. Oba vystavené traktory Case měli zapojené vozy pro hnojení. Vedle nich jste se mohli posadit za volant traktoru John Deere s žací kombinací Pöttinger. Třešničkou na dortu byl kombajn New Holland, který každoročně pomáhá i v okolí Prahy.

Dopravní technika

U silážních žlabů v areálu bioplynové stanice se blyštila technika, kterou potkáváte na silnicích. Nákladní vozy pro rozvoz materiálu do 16 tun. Tahače a návěsy pro materiál do 30 tun. Autodomíchávač betonu a pro opravdu těžké věci soupravu pro přepravu nadměrných nákladů.

Výkrm kuřat

Při odchovu plníme přísné zásady ochrany životního prostředí. Moderní technologie napájení, krmení, řízení klimatizace haly, vše je sladěno pomocí elektroniky tak, aby byly pro výkrm zajištěny optimální podmínky. Pro vytápění hal využíváme část odpadního tepla z bioplynové stanice. Kuřatům podestýláme separátem, který vzniká jako organický přebytek při výrobě bioplynu. Podívejte se na video

Simulátor dojení

Nejmenší návštěvníci si mohli vyzkoušet, jak se dojily krávy v ne zcela dávné minulosti. Účastníci dostali nejenom diplomy, ale i znalosti pro život na farmě.

Den otevřených dveří v kostce

Ať už to byl koberec zelených kuřat, výstava techniky, úžas nad právě narozenými telátky, rozzářené oči dětí, když se od nich telátka nechala hladit, legrace při soutěžení u simulátoru dojení, spousta kouzelných obrázků od dětí, setkání generací i odborné veřejnosti, vzpomínky na doby minulé,… Pohoda, úsměvy, dobrá nálada v celém areálu, foťáky jen cvakaly. Všechno vyšlo ještě líp, než jsme si mohli představit a to největší Díky patří všem, kteří s námi přišli tenhle den prožít.

Byli jsme mile zaskočeni ohromnou účastí. Padla spousta otázek a spousta odpovědí. Váš zájem o naše podkrkonošské hospodářství nás nabíjel neskutečnou energií.


Děkujeme všem zaměstnancům a brigádníkům, kteří pomáhali při přípravách tohoto dne.
Veliké poděkování patří i chlapům, co nás zásobovali teplým jídlem a vychlazeným pitím a dokázali si poradit s frontami hladových a žíznivých návštěvníků.
Děkujeme všem, kdo se jakkoli podíleli na perfektním průběhu Dne otevřených dveří v Bělé.