Hydrolýza
Hydrolyzní štěpení makromolekulárních látek (tuků, bílkovin, uhlohydrátů) za přítomnosti bakterií na jednodušší sloučeniny (mastné kyseliny, jednoduché cukry, aminokyseliny)
Při tomto procesu se rovněž vyvíjejí další produkty (acetát, vodík), které jsou přímo využity metanogenními bakteriemi a CO2.
Acidogeneze
Představuje další štěpení látek vzniklých z hydrolýzy za přítomnosti acidogenních bakterií na jednoduché organické kyseliny a alkoholy.
Při tomto procesu se rovněž vyvíjí acetát a vodík, které jsou přímo využity metanogenními bakteriemi. Dalšími produkty jsou amoniak, sulfan, CO2. apod.
Acetogeneze
Další rozklad kyselin a alkoholů za přítomnosti acetogenních bakterií za produkce kyseliny octové, oxidu uhličitého a vodíku.
Metanogeneze
Závěrečný krok anaerobního rozkladu, kdy z kyseliny octové, vodíku a oxidu uhličitého vzniká methan (CH₄). Tento krok zajišťují anaerobní organismy, citlivé především na náhlé změny teplot a pH.