Umělá inteligence pozná, jakou mají kravičky náladu

Vědci z Wageningen University & Research v Holandsku vytvořili program, který dokáže rozpoznat 13 výrazů tváře a 9 nálad u zvířat. Budeme mít někdy v telefonu vedle čteček čárových kódů i aplikaci na čtení zvířecích nálad?

Rumburak zavolal na Blekotu a nechal si k obědu udělat bílého hada. Ten, kdo ho sní, prý porozumí řeči zvířat. V pohádkovém světě Arabely to šlo snadno. Ale budeme někdy moci komunikovat se zvířaty tak, jako v pohádce? Díky poslednímu výzkumu na poli umělé inteligence, která zkoumá fotky kraviček a prasat, možná nejsme příliš daleko.

Tento vědecký projekt může mít úžasný praktický význam jak pro zvířata samotná, tak pro jejich chovatele. Možnost rozeznat náladu a psychické rozpoložení u zvířat může dramaticky vylepšit podmínky, ve kterých žijí. Veselá kráva produkuje více mléka – to nám už přiblížila tzv. „Pláničkova metoda“, kterou zajisté všichni známe.

Pozitiva ale nekončí jenom u ekonomicko-hospodářského efektu. Můžeme docílit skutečně etického hospodaření. Nikoliv podle tabulek a nařízení, ale podle toho, co se zvířatům - na úrovni jedince – opravdu líbí, ať už je to hudba ve sluchátkách nebo třeba barva stáje.

 „Detekujeme obličejové rysy krav a prasat, analyzujeme vzhled, nasměrování uší, oční bělmo a to, jaký mají vztah k mentálnímu/emočnímu stavu farmářských zvířat. Systém se učil z obličejových rysů zvířat z 6 farem a je optimalizován tak, aby pracoval s 85% přesností.“ píše se ve vědecké studii.