Stavba kravína v Bělé

Blíží se dokončení kravína v Bělé u Staré Paky a tak se pojďme podívat na průběh celé stavby. Od zemních prací na zelené louce až k výstavbě boxů pro kravičky. 

Skrývka
Na louku jsme přivezli buldozer, abychom odstranili vrchní vrstvu půdy - tzv. skrývku. První a velmi důležitý krok, který nám připravil půdu pro druhou fázi.

Hrubé terénní úpravy
Plochu o rozloze, která přesahuje 13 000 metrů čtverečných, jsme začali zarovnávat upravovat tak, abychom mohli začít se stavbou základů. Rovná plocha je základ pro každou stavbu.

Betonové pásy
Až betonové pásy ukázaly, jak bude kravín vypadat. Poprvé se tak na denním světle objevilo skutečné měřítko stavby.

Stavba nosné konstrukce
Kovová konstrukce se pomocí masivního jeřábu stavěla v hezkém letním počasí skoro sama. Rychlost stavby, relativně nízká hmotnost a vysoká odolnost jsou hlavní výhody.

Zastřešení
S babím létem jsme konstrukci zastřešili. 

Opláštění
S příchodem podzimu a zimy bylo nutné budovu obléknout do kabátku. Stěny fungují jako roleta. Můžeme je zvednout a snížit nejenom podle toho, jaké teploty a rychlosti proudění vzduchu chceme docílit.  

Vnitřní stavební úpravy
Pod střechou s hotovým pláštěm nic nebránilo výstavbě zázemí pro zaměstnance a infrastruktury pro kravičky. Stavěli jsme kanály pro odvod chlévské mrvy. Ta bude podzemním potrubím dopravována do bioplynové stanice, kde z ní vyrobíme elektřinu, teplo, hnojivo a podestýlku pro kuřata. Společně se solárními kolektory vytvoříme zhruba 1,3 megawattů elektřiny. Tak se kravín stane prakticky energeticky soběstačným.

Výstavba nádrže na dešťovou vodu

Instalace dojicích automatů DeLaval
Jak poznáte, že s blížícím se finále opravdu nežertujeme? Podívejte se na fotky z instalace dojicích automatů DeLaval. Kravičky tak budou rozhodovat o tom, kdy se nechají podojit. Automaty se budou učit jejich zvyky a sdílet informace mezi sebou. Každá kravička tak bude mít maximální komfort při produkci mléka bez ohledu na to, kdy a ke kterému automatu přijde.

Dokončovací práce
Postavili jsme zábrany - i přes možnost volného pohybu má tak každá kravička svoje vlastní místo. Instalovali jsme automatizované brány, díky kterým můžeme kontrolovat jejich pohyb. Instalujeme větráky a finišujeme podlahy. A protože chceme, aby si kravičky pobyt v novém opravdu užívaly bez ohledu na roční období, instalovali jsme vyhřívané napáječky.