Projektový den DS Holding

20. října jsme ve spolupráci se SŠTŘ Nový Bydžov a ISŠ Vysoké nad Jizerou v našich areálech uspořádali již po několikáté projektový den pro žáky základních škol z našeho okolí. Budoucí studenti tak viděli naše provozy v praxi. Podívali se na dispečink, odkud řídíme 200 kamionových souprav a na depo v Kundraticích, kde se o ně staráme. Navštívili robotickou stáj v Bělé a viděli, jak dojíme mléko
v 21. století, na ní navazující bioplynovou stanici a v Košťálově si pod dozorem vyzkoušeli zemědělskou techniku. 

Kam po základce?

To je otázka minimálně za milion, co říkáte :) Rozhodli byste se jinak, kdybyste měli stroj času? Protože ho ale zatím nikdo nevymyslel, tak se musíme spolehnout na tradičnější metody volby budoucí kariéry. Návštěva našich provozů a možnost si věci osahat je určitě jednou z nich. Například na robotické stáji si stračeny někdy osahají jazykem vás. Ale nepředbíhejme. Chladnější ráno v Košťálově přivítalo kolem stovky žáků ze základních škol Libštátu, Staré Paky, Roztok u Jilemnice, Riegerovy a Olbrachtovy ze Semily a základní školy ze Studence. Na jejich návštěvu bylo připraveno 5 středisek, kde jsme jim ukázali mix oborů, kterým se u nás mohou věnovat.

Mechanizační středisko Košťálov

U nás známé také jako Heřmánkovna. A ano, měli jsme tam připravený čaj. Je to zázemí společnosti DS Agro Košťálov, které hospodaří na 800 hektarech zemědělské půdy v Podkrkonoší. Zde měli příležitost vyzkoušet si nejenom zemědělskou techniku. Připraveny tak byly traktory, řežačka Claas Jaguar a malé bagry. Cesty okolo dílen se proměnili v testovací polygon a na plac jsme navezli 2 hromady štěrku - všichni v sobě máme skrytého bagráka. 

Dopravní a logistické centrum Libštát

200 souprav na přepravu sypkých materiálů. Jak víme kde zrovna jsou, odkud a kam jedou a co přesně vezou? Vyvíjíme vlastní aplikace a systémy, bez kterých by to dnes už opravdu nešlo. Ostrý provoz dispečinku neotevíráme pro veřejnost každý den. Plánování nakládky, vykládky, komunikace s lomy nebo stavebními společnostmi, změny na poslední chvíli podle přání zákazníka... A přesně tohle žáci viděli na vlastní oči.

Servisní a dílenské středisko Kundratice

Jedno z našich největších dep a současně dílenské prostory s dvousměnným provozem, kde probíhá servis a plánované prohlídky techniky. Náš partner, Mercedes-Benz Hoffmann & Žižák, zde předváděl novinky v nákladní i osobní přepravě. Nejnovější tahač a elektromobily naznačovaly směr, kterým se doprava vydává.

Robotická stáj Bělá

Jak produkujeme 10 000 litrů mléka denně s ohledem na wellfare zvířat? O nové stáji jsme toho napsali už hodně. Nic ale nenahradí osobní zkušenost. Budoucnost zemědělství stojí na moderních technologiích, které byly vidět v provozu. Naše stračeny jsou na nové tváře zvyklé, některé si pozornost vyloženě užívají a v nestřeženém okamžiku vás olíznou, případně zkusí sežvýkat kus oblečení. Takové momenty jsou kořením každé exkurze. 

Bioplynová stanice

Je přímo vázaná na chod robotické stáje. Produkuje 1 000 kW elektrické energie a 900 kW tepelné energie z přebytků rostlinné a živočišné výroby. Žáci nahlédli do fermentorů, kde bakterie vyrábí plyn, který po ochlazení a odsíření spalujeme ve třech motorech Scania. Na průběh celé operace dohlížíme
z velína, odkud máme celý provoz jako na dlani. 

Prohlédněte si celou galerii


Děkujeme panu Mgr. Vladimíru Blažejovi ze SŠTŘ Nový Bydžov za spolupráci s organizací projektového dne