Jaro v lomech

Po krátké zimě, která se v posledních dnech ještě drží zuby nehty, jsme s kamerou navštívili lomy Košťálov a Lánov. Lomy, tak jako medvědi, se totiž ukládají k zimnímu spánku. Kámen raději drtíme a zpracováváme za sucha.

Lom Košťálov

Historie lomu sahá až do 20. let minulého století. Těžený Melafyr pochází z období karbonu až triasu - období začínající před 354 miliony let. Vzniká výlevnou vulkanickou činností, kdy láva namísto explozivní erupce volně odtéká a může takto před ztvrdnutím urazit až několik desítek kilometrů. Po zpracování se z něj stává prvotřídní silniční štěrk nebo např. příměsi do betonu. Je charakteristický tmavou, až černou barvou.

Lom Lánov

Historie těžby vápna v Lánově začíná v 19. století. Dolomitový lom se nachází v geologické oblasti krkonošsko-jizerského krystalinika. Těžený dolomit pochází z období před zhruba 300 miliony let. Zpracovaná hornina je vynikající hnojivo, které snižuje kyselost půdy. Používá se i na bělení cukru, jako minerální krmivo, pro okrasné štěrky nebo tepelné izolace. Kámen má bílou až růžovou barvu.