Den otevřených dveří | 700 let obce Libštát

17. a 18. září 2022 vyvrcholily oslavy 700 let od první písemné zmínky o obci Libštát. My jsme k této příležitosti v areálu sídla společnosti uspořádali výstavu zemědělské a dopravní techniky a pro veřejnost otevřeli prostory našich kanceláří a pece, ve které se v letech 1905 až 1975 pálily cihly. 

Odkaz na kompletní galerii najdete na konci článku

Rok 1322 - Koruna a stůl českého království

7. dubna 1348 ustanovil Karel IV Zemi Koruny české. Propojil tak území pod jedním symbolem, Svatováclavskou korunou, a vytvořil tak státní útvar, který zanikl až v roce 1918 - založením Československé republiky. Termín Koruna a stůl Českého království se však objevil už v roce 1322, za vlády Jana Lucemburského. A právě v tomto roce padla první písemná zmínka o obci Libštát. To už je pěkných pár let, co říkáte?

Rok 2022 - 700 let obce Libštát

Poskočme o několik staletí kupředu. Nynejší městys Libštát nazývá domovem necelá tisícovka obyvatel. Je sídlem několika společností a na okolních svazích probíhá intenzivní zemědělská výroba. A je to právě ona, na kterou byla zaměřena výstava v areálu naší společnosti. Sešla se nám zde technika
z našeho Agra Libštát, od soukromých hospodářů - paní Kateřiny Novotné a pana Vedrala, pánů Gusty Hodbodě, Martina Jíny a Jaroslava Malého - a studeneckého sběratele historické techniky, pana Radka Lukeše. Originální české vodní turbíny nám přišel ukázat Václav Jiřiček. Pan Bedřich Škoda přivezl na ukázku jeřáby, jejichž ramena byla vztyčena do nebeských výšin. Pokud už teď přemýšlíte nad Vánoci, Janatovi nám ukázali, jak se balí vánoční stromky. Pan Firla přivezl několik historických pokladů, které na poli tahala ještě hospodářská zvířata. Posuďte sami.

Prohlídka cihelny

Ten, kdo v posledním roce chodil okolo cihelny ví, že jsme přistavovali nové prostory. A ten, kdo 17. září došel až sem k nám, si je mohl na vlastní oči prohlédnout. Nové parkovací prostory jsme ve spolupráci s Lubomírem Fejfarem proměnili v galerii historických fotografií. Odvážlivci se vydali i do samotného prostoru pece, která ve vás dnes zažehne už jen zvědavost po tom, jak se tenkrát ty cihly vlastně vyráběly. Pan Fejfar odpovídal na dotazy
a ukázkově vyskládané historické cihly od pana Pavla Jakubce na paletách prozrazovaly proces, který si nechal Fridrich Hoffmann v roce 1858 patentovat. Tyto pece na výrobu cihel se používají dodnes, především v oblasti Indie. Jsme rádi, že jsme se do oslav mohli takto zapojit a sejdeme se zase za 100 let.


Děkujeme všem, kteří se přišli podívat bez ohledu na aprílové počasí