Czech Strongest Man 2021

Golčův Jeníkov se již tradičně stal místem klání o nejsilnějšího muže v České republice. 500 diváků, krásné počasí a vynikající zázemí vytvořili perfektní podmínky pro největší siláky v České republice. Ve hře byl nejenom titul Czech Strongest Man 2021, ale i národní rekord v Log Liftu - zvednutí klády ze země nad hlavu. Soutěže jsme se účastnili i my s naším tahačem v disciplníně Truck Pull.

Tahač váží 7,5 tuny. To za jiných okolností není pro siláky žádná váha. Kombinace vysokých teplot a mírného svahu však způsobily to, že se kamion stal prakticky nehybným. Luboši Klineckému se ale podařilo kamión uvést do pohybu. A v jakém stylu! Posuďte sami. Vskutku ohromný talent a síla.

Soutěž ale nebyla jenom o tahání kamionu. Následovaly Axle Press, Log Lift, Deadlift, Africa Stone a Bag Over Bar. Všechno to jsou náročné disciplíny, které prověří hrubou fyzickou sílu, dynamiku a rychlost.

Axle Press - zvedněte 140kilovou tlustou osu ze země do úrovně ramen a pak ji vyražte nad hlavu. Na další opakovaní už ji nemusíte pokládat na zem.  Kolikrát byste to dali? Ondřej Fojtů ve třídě amatérů zvládl 12 opakování. Tu třídu by mohli klidně přejmenovat, vždyť takto dohromady nazvedal skoro tunu a půl :O 

Log Lift - z platformy si do klína hodíte kládu, kterou musíte zvednout nad hlavu. Další tradiční disciplína zaměřená především na hrubou sílu. To ale určitě neznamená, že ke zvednutí vítězných 170 kilogramů nepotřeboval Jiří Dejmal i správnou techniku. Tento fantastický výkon mu zajistil titul mistra republiky. Rekord Jiřího Vytisky, který v roce 2017 zvedl 180 kilogramů, je stále na stole. Uvidíme, co se stane příští rok. 

Deadlift - bez mrtvého tahu by to snad ani nemohla být strongman soutěž. Na zemi leží naložená osa, která se při zvedání váhou prohýbá. Tu musíte chytit a vzpřímit se s ní. Klasická disciplína, kde se ukáže jak hrubá síla, tak technika. Začínalo se na 260 kilogramech a 4 závodníci se dostali až na neuvěřitelných 360 kilogramů!

Africa stone - 120 kg (amatéři) a 140 kg (profesionálové) vážící kámen, který musíte přenést po 20metrové trase na čas. Jan Krasinský v kategorii profesionálů doslova prolétl soutěžní trasu s časem 9,16 sekund

Bag Over Bar - U nás méně obvyklá soutěž. V zahraničí známá jako Keg Toss. 3 pytle o váze 16, 18 a 22 kilogramů musíte přehodit přes hrazdu ve výšce 440 centimetrů. Absolutně nejrychlejší byl Jiří Dejmal s časem 8,92 sekund.


Díky, Rosťo ;)