Bzzz... Ahoj včelky!

Zima je za námi a my už můžeme poslouchat nadšené bzučení našich včeliček, které nám připomínají, že nová sezóna je konečně tady!
A jaká byla ta loňská? O tom si teď pojďme společně přečíst.

V loňském roce naše včelí království prošlo nesnadnými dobami, kdy na naše včelky zaútočil vir, způsobující deformace křídel a zabránil narození zimní generace včel. Bylo to, jako by se příroda rozhodla, že zimní klid nastane dříve, než jsme si přáli. Nicméně jsme se nevzdali a hledali jsme cestu, jak se s touto výzvou vypořádat.
Abychom naše včely ochránili, využili jsme osvědčené léčebné metody, jako je kyselina mravenčí, štavelová a VarroMed, abychom jim poskytli tu nejlepší péči. Navíc jsme se obrátili na známou včelařku Simonu Adamcovou z včelí farmy Rokytník, od níž jsme získali nové oddělky, jež se staly základem pro rozšíření naší včelí rodiny.

S láskou a péčí jsme vybudovali nové útočiště pro naše včelky v Bělé pod kravínem, kde jsme postavili i chatičku pro odpolední odpočinek našeho včelaře.
Během sezóny jsme nejen pořídili nové oddělky, ale také jsme sbírali roje a zakoupili dva termosolární úly. Tyto úly nám poskytly možnost zbavit se roztoče Varroa destructor pomocí sluneční energie, což je skvělé, protože tak nemusíme používat chemická léčiva.
​​​​​​​V průběhu zimního klidu jsme pečlivě připravovali rámečky a prováděli další údržby včelařských potřeb. Naše včelstva úspěšně přečkala zimu a my jsme se začali chystat na nadcházející sezónu.

A protože pro naše včelí království děláme maximum, pořídili jsme si ještě kočovnou káru. Tu jsme již zapřáhli a převezli jsme úly na 30 hektarové pole s řepkou, která poskytuje včelám velmi výživný pyl a nektar bohatý na cukry. Po odkvětu řepky se s včelkami vypravíme k voňavému lesu, kde budou moci sbírat pyl pro výrobu lahodného medovicového medu.

S radostí jsme přivítali krásný dar od souseda Pepy – dřevěnou sochu včely, vyrobenou panem Holcem ze Mříčné. Tato dřevěná včelka se stala nejen ozdobou naší včelí farmy, ale také symbolem síly a odhodlání naší včelařské komunity, která se stále rozrůstá. Tímto mezi sebe oficiálně vítáme nového člena, Pepu Chuchlíka mladšího, který se pod vedením zkušeného mistra Jirky Horáčka už začal zapojovat do péče o naše včelky.

Vstupujeme do nadcházející včelařské sezóny s odhodláním a očekáváme skvělou kondici našich včelstev a spoustu lahodného, poctivého medu, který pro nás naše malé dělnice vyrobí se svou precizní péčí.