Bzzz... A máme po sezóně

Létu už pomalu odbzučelo, a tak se spolu můžeme ohlédnout za letošní sezónou našich pilných včeliček.

Letošní rok hodnotíme jako dobrý. Včelám se dařilo a obešly se bez vážných nemocí. Po vytočení medu jsme preventivně použili pouze Fromidol 81 (kyselina mravenčí) jako ochranu před varoázou.
Našemu včelaři Jirkovi se povedl chvályhodný odchov 60 včelích matek, vytvořilo se 30 oddělků a v nové medárně vytočil průměrně 33 kg lahodného medu na jedno včelstvo.

Vzpomínáte na dětská léta na hru „Škatulata, hýbejte se.“? Tak tu si letos zahrály i naše včelky. Přestěhovali jsme 12 úlů na nové stanoviště v Tampli a na počest 700. výročí obce Libštát jsme jako patrony umístili 3 včelstva na střechu naší základny – Cihelny. Takže kromě čápů budou na Libštát z výšky teď dohlížet ještě naše bzučivky.

A jak taková přeprava úlů vypadá? Kdo navštívil den otevřených dveří nového kravínu v Bělé, určitě si vzpomene na malý zelený traktůrek John Deere, stojící vedle vjezdu do stáje. Je to nový kočovný systém s úly našeho včelaře Jirky. Kdo ho na vlastní oči neviděl, nevadí. Může se podívat na fotkách níže, kde je zachycen přímo v akci.