Búúúú aneb kravín v Bělé žije

Volný pohyb zvířat, autonomní dojící stroje a využívání chlévské mrvy pro výrobu energie a zemědělských produktů ve vlastní bioplynové stanici. Moderní kravín pro 500 kusů dobytka začal sloužit v našem zemědělském areálu
v Bělé u Staré Paky.

Moderní kravín DS Agro

Samotná stavba sice začala terénními úpravami v červnu 2020, náš příběh začíná o něco dřív, vlastně mnohem dřív. Do zemědělství přichází stále méně
a méně lidí. Možná za to může širokou veřejností vnímaná nízká prestiž, možná je to ta těžká a náročná práce. Dost možná obojí. Zvířata se o sebe ale sama nepostarají a hlad po kvalitních mléčných výrobcích rozhodně neklesá. Jak to ale vyřešit? Jednoduše. Postavením zcela nového kravína na zelené louce s technologiemi jako vystřiženými z vědecko-fantastického filmu.

Fotky zleva: úpravy terénu, stavba nosné konstrukce, plášť, graffiti, stroje a zařízení DeLaval a první odvážné krávy

Znáte nějakou krávu? My jich tu máme celkem dost. Naše stádo se pohybuje okolo 500 kusů českých stračen. Díky tomu moc dobře víme, že každá je osobnost. Ale něco mají přece jenom společné. Mají se rády dobře. A tak jsme jim v Bělé u Staré Paky postavili kravín tak velký a plný moderních technologií, že se jim po klasické „JZD“ budově stýskat určitě nebude. Podmínky ve stávajících kravínech již byly nevyhovující a nesplňovaly kritéria pro welfare zvířat.

Kravíny, ze kterých se naše stračeny stěhují do nového

Welfare zvířat

Spokojená kráva = šťastný farmář. V klasických kravínech se dojení řídí podle dojičů a lidí, kteří se o krávy starají. Ano, kráva je učenlivé zvíře, které se přizpůsobí a zvykne si. Ale je to takhle správně? Co takhle kdyby si mohly samy vybrat čas pro dojení bez ohledu na to, kdy se to hodí lidem… A přesně tohle pro nás dělají dojící automaty DeLaval VMS V300. Tyto stroje ošetřují, dojí a kontrolují zdravotní stav krávy pokaždé, když se sama nechá podojit.
A pak ještě dostane sladkou odměnu.

DeLaval VMS V300

  • Systém dobrovolného dojení je pro krávy nejpříjemnější
  • Monitoruje zdravotní stav a kontroluje složení mléka
  • Krávy jsou méně stresované = prodloužení produktivního života, zlepšení plodnosti a zvýšení užitkovosti.
  • Udržuje velmi dobrý zdravotní stav vemene

Fotky zleva: zásobníky na šrot, elektrická drbadla (velmi populární), zkušební provoz, dojící automat DeLaval VMS V300

Monitorování zdravotního stavu 24/7

Každá kráva má také svůj obojek s čipem, který hlídá i její pohybovou aktivitu po kravínu. Pokud by například ležela více, než je zdrávo, tak zootechnikům přijde upozornění do mobilního telefonu s přesnými informacemi o krávě a její aktuální pozici. Pokud by bylo potřeba krávu ze stáda vyčlenit, tak je možné tento požadavek poslat bránám, které si to ohlídají a krávu navedou tam, kam je potřeba.

Tyto moderní technologie tak snižují závislost na pracovní síle, ale zároveň zvyšují atraktivitu oboru pro mladou generaci.

Jako Adam a Eva. První 2 narozená telátka (býček a jalovička) na novém kravínu.

Ekonomická produkce

Sloučením stád z našich dosavadních kravínů v Košťálově, Libštátu a Svojku snižujeme přímé i nepřímé náklady na provoz. Co se však za těmito pojmy skrývá? Především se jedná o úsporu elektrické energie a pohonných hmot. Místo svícení v několika kravínech svítíme jenom v jednom :) To samé platí
i pro krmné vozy. I práce zootechniků se tím o něco zjednoduší. Mají celé stádo jako na dlani. Rozsáhlou střechu kravína v blízké budoucnosti využijeme k instalaci solárních panelů.

Dobrý hospodář se stará nejenom o výdělek a blaho zvířat, ale také o životní prostředí. Bioplynová stanice, solární panely a stroje, které neustále obnovujeme, přispívají ke stále menší ekologické zátěži na prostředí podhůří Krkonoš. Celý areál v Bělé u Staré Paky je projektován tak, aby po dokončení
s pomocí krav a slunce vytvořil tolik energie, kolik jí sám spotřebuje. Na to ale krávy hází bobek – což je dobře. To totiž dělají i tak a bez toho by to ani nefungovalo :)

Fotky ze stávajících stájí zleva: odchov mladého dobytka v Bělé, jalovice na Kamínce, telátka v Libštátu, krávy ze Svojku

Chlévský hnůj vs. chlévská mrva

Věděli jste, že mezi hnojem a mrvou je rozdíl jako mezi vínem a burčákem? Chlévská mrva je směs tuhých a tekutých výkalů a podestýlky. Chlévský hnůj je tuhé hnojivo, které vzniklo fermentací chlévské mrvy.

Chlévskou mrvu, která propadá do sběrných kanálů, dopravujeme podzemním potrubím do vlastní bioplynové stanice. Ta z ní a směsi přebytků rostlinné výroby vyprodukuje elektrickou energii, teplo, separát (podestýlka) pro kuřata a dobytek a fugát, kterým hnojíme pole.

Technika, která nadchne

Výfukové plyny, hluk a saze. To by se krávám nelíbilo. Když jsme tedy potřebovali multifunkční nakladač, tak byl elektrický Weidmann 1160 eHoftrac jasná volba. S kompaktní a robustní konstrukcí, nízkým těžištěm, bezemisním provozem a dobíjením z obyčejné 230voltové zásuvky slyšíte při práci jenom hudbu budoucnosti.

Ale na elektřinu všude nedojedete. A ta pole se o sebe také sama nepostarají. Takže jsme dnes, 15. 11. 2021 převzali 2 zbrusu nové traktory Case Optum 270. Traktory jsme na jaře testovali, takže jsme věděli, do čeho jdeme.

A ještě něco pěkného...

Telátka jsou jako malé děti a mají ráda vizuální podněty. Proto mají barevně očíslované kotce a boční zeď zdobí tahle originální graffiti tvořená šikovnýma rukama sprejerů z Artwise