15. Národní výstava českého strakatého skotu | Radešínská Svratka

V Radešínské Svratce se 8. září konala XV. Národní výstava českostrakatého skotu a my jsme si tuhle výzvu nenechali ujít. 

Jak už jsme psali výše, tahle akce pro nás byla velkou výzvou. Kačenka, Lolita a Lilith - 3 nejhezčí krávy, které jsme po pečlivém zvažování vybrali
a připravili je na výstavu.
A jak taková příprava vypadá? Nasadit ohlávku, připnout vodítko a chodit s tímhle 700 kilovým mazlíčkem na procházky, aby si zvykl na promenádu
s vodičem. Udržovat krávu v čistotě, oholit, vyšampónovat, dbát na její zdravotní stav a kondici, a pak teprv můžete říct, že je zvíře na výstavu připraveno.
I tak je ale těžké dopředu odhadnout, jak moc "poslušná" kravka na promenádě bude. Hraje tu roli spousta faktorů, které její chování mohou ovlivnit, jako třeba dlouhá přeprava, cizí místo, spousta lidí a zvuků, na které jsou zvířata méně zvyklá. Musíte tedy počítat se vším. 

Naše holky dlouhou přepravu až do 160 km vzdálené Radešínské Svratky zvládly s přehledem. Na místě proběhly poslední úpravy před začátkem výstavy, a pak jsme konečně šli na věc. Konkurence byla veliká a v některých případech rozhodovaly detaily. Bonitéři posuzovali rámec krávy, svalnatost, velikost vemene, stav noh a další a další aspekty.

Medaile jsme domů sice nepřivezli, ale i tak to byla skvělá zkušenost a my se velice rádi zúčastnili. Gratulujeme kolegům do AGRA Liboměřice a jejich šampionce Sylvě za krásné první místo a těšíme se na další příležitost, kdy naše kravky budeme moci zase na nějakou prestižní výstavu vyvézt.  


Děkujeme týmu ošetřovatelů a zootechniků za práci a trpělivost během příprav a účast na výstavě.