Jak jsme se stěhovali | 1. díl

500 krav. 3 dosluhující kravíny. 1 nový, krásný, ale také úplně prázdný. Nazujte si holínky, nasaďte rukavice a pojďme společně zjistit, jak probíhal přesun na nový chlív. A jestli vás zajímá, jak to automatické dojení vlastně funguje, tak čtěte dál a pusťte si video na konci článku.

Vyber a označ

První úkol byl jasný. Roztřídit a vybrat kravičky vhodné pro první přesun na nový chlív. Jak vidíte, tak krávy značíme barevným sprejem. Ale žádný strach! Barvy byly nezávadné z potravinářského průmyslu.

Fotky z kravína v Libštátu. Krásné fešandy s nově obarvenou hlavou už tuší, že se něco chystá

Nalož a převez

Krávy jsme před přepravou naposledy nakrmili, přistavili jsme přepravní vozy a nasměrovali je do venkovního výběhu. Tam musely projít přes lázeň, která jim omyla a vydezinfikovala nožky. Pak už nic nebránilo tomu, aby si spořádaně nastoupily a připravily se na jízdu. 

Na fotkách můžete vidět, že se během přepravy chovaly naprosto vzorně

Vylož a nech je udělat první kroky

První kroky byly velmi nesmělé. Však aby také ne, vždyť podlahové betonové rošty, na kterých je položena měkká guma, jsou černé a vypadají diametrálně odlišně od toho, na co byly zvyklé. V kombinaci s novým prostředím a novými pachy volily kravičky raději opatrný přístup. A to je dobře.

Na druhé fotce vidíte, jak jsou opatrné. V kontrastu s tím jsou krávy z jiného závozu, které už viděly kamarádky v dáli. A tak se k nim rozeběhly jako dámy. Všechno nové se také musí očichat a olízat, protože co kdyby to bylo náhodou něco dobrého

Můj kravín, můj hrad

Jak se to říká? Na lepší se zvyká rychle. Jak se kravín začal plnit, tak se nově příchozí neostýchaly a od první minuty byly jako doma. Netrvalo dlouho a naše stračeny objevily elektrická drbadla. Instantně se z nich stala nejoblíbenější atrakce. Pomáhají prokrvovat kůži, čistí srst a udržují krávy v psychické pohodě. A ta slast...

Společnost DeLaval kravám rozumí. Vedle dojících robotů, vyhřívaných napaječek a vzduchotechniky od nich máme také drbadla

První dojení

Teď už nebylo cesty zpět a krávy se musely naučit na nový systém dojení. Stroje se sice o vše postarají samy, ale krávu si k sobě nepřivedou. No a než se krávy naučí, že musí do dojících robotů DeLaval VMS™ V300 přijít samy, bude nějakou dobu trvat. 

To jsme si mysleli, ale realita byla opačná. Ano, několik prvních dojení probíhalo za asistence, ale po 24 hodinách už většina krav chodila skrze brány do dojících robotů sama. To ale není všechno. Jelikož byl závoz rozdělen na více dní, tak ty poslední příchozí už skoro žádnou asistenci ani nepotřebovaly! Jako kdyby si to snad řekly mezi sebou :)

I dnes samozřejmě bedlivě monitorujeme, co se v prostoru před dojícími roboty děje a krávy čas od času nasměrujeme. To je ale spíš kvůli tomu, aby se neshromažďovaly tam, kde nemají. Ony samozřejmě také zkouší, co jim ještě projde. Některé se nechají podojit, pak se otočí a vlezou do robota klidně po druhé. Ony tam totiž při dojení dostanou něco dobrého k snědku, ale robot se tímto trikem oblbnout nenechá a pošle je rovnou zase ven :)

Podívejte se na DeLaval VMS™ V300 v akci


Děkujeme chlapům z obou ager, kteří chodili dnem i nocí "přemlouvat" kravičky k tomu, aby si bez obav vlezly do dojících robotů. Velké díky patří také našim děvčatům za skvěle odvedenou práci během prvních dojení. Největší poděkování patří ale našim zootechnikům, kteří věnovali maximum svých schopností, času a sil k rozběhnutí tohoto velkolepého systému.